Для забезпечення додаткових соціальних гарантій родинам захисників-жителям Черкас виконавчий комітет міської ради вніс зміни до порядку надання щомісячної стипендії членам сімей загиблих чи зниклих безвісти Захисників.

Таке рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету міської ради. Зміни, зокрема, уточнюють, що право на отримання стипендії мають особи, місце проживання (перебування) яких зареєстровано у м. Черкаси, та місце проживання (перебування) яких було зареєстровано у м. Черкаси на день смерті чи зникнення безвісти Захисника та Захисниці України.

Рішення ухвалено відповідно до Комплексної програми соціальної підтримки захисників державного суверенітету та незалежності України і членів їх сімей – жителів м. Черкаси на 2022-2024 роки.

Зазначимо, що право на отримання стипендії мають особи, місце проживання (перебування) яких зареєстровано у м. Черкаси, та місце проживання (перебування) яких було зареєстровано у м. Черкаси на день смерті чи зникнення безвісти Захисника та Захисниці України, та є:

* членами сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил, оборони України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (в тому числі членами сімей осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади) (далі – Захисники та Захисниці України), Революції Гідності, смерть яких пов’язана із захистом Батьківщини або виконанням обов’язків військової служби (службових обов’язків), участю у Революції Гідності, визнаними такими відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

* членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України, смерть яких пов’язана із захистом Батьківщини або виконанням обовʼязків військової служби (службових обовʼязків) на період до набуття зазначеного вище статусу;

* членами сімей Захисників та Захисниць України, які зникли безвісти під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України.

До членів сімей загиблих померлих, зниклих безвісти Захисників та Захисниць України, учасників Революції Гідності належать:

*батьки;

*один із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;

*діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;

*діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;

*діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти;

*утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

Стипендія неповнолітнім дітям виплачується матері (батькові) або законному представнику.

Дітям до 18 років загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України стипендія може призначатися також і у випадку, коли місце їх проживання зареєстроване у м. Черкаси після смерті Захисника чи Захисниці України за умови, що місце реєстрації матері (батька) відповідає вимогам абзацу 1 пункту 1.2. цього порядку.

Вимога щодо необхідності реєстрації місця проживання (перебування) у
м. Черкаси на день смерті чи зникнення безвісти Захисника та Захисниці України не поширюються на осіб, яким уже призначалася стипендія до набрання чинності цього рішення.

            Про це йдеться у рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 27.10.2022 № 867 «Про затвердження порядку надання щомісячної стипендії членам сімей учасників оборони України у звʼязку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Революції Гідності, які
загинули або померли внаслідок отриманих поранень та (або) захворювань, повʼязаних із захистом Батьківщини, участю у Революції Гідності, або зникли безвісти під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України – жителям м. Черкаси».