👉 Заступник директора департаменту – начальник управління у справах ветеранів війни та надання соціальних гарантій Валентина Литвинович пояснює:
💬 «Відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» ✔️мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», становить – 2361,00 грн.
✔️ Максимальний розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною не може перевищувати десяти розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. У 2024 році становитиме — 23610,00 грн».
🌀 Також, відповідно до Закону, у 2024 році зміниться розмір стажу, достатнього для виходу на пенсію. Оформити вихід на пенсію за віком у 60 років зможуть українці зі стажем 31 рік, у 63 роки – зі стажем 21-31 рік, у 65 років – 15-21 рік.
💠 Якщо до 65 років людина не має мінімального страхового стажу, вона не має права на пенсію за віком. У такому випадку особа отримуватиме соціальну допомогу від держави. Її розмір дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто 2 361 грн.