Питання: Отримую допомогу на дітей одиноким матерям. Моїй доньці в листопаді виповнилося 14 років і вона отримала паспорт. Чи потрібно повідомити про це департамент?
Відповідь: Так, потрібно.
👉 Пояснює заступниця директора департаменту – начальниця управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Катерина Бінусова.
👤Особа, якій виплачується державна соціальна допомога, зобов’язана повідомити орган соціального захисту населення про зміну персональних даних усіх членів сім’ї, в тому числі і неповнолітніх дітей.
🗂 При визначенні права на призначення соціальних допомог департамент проводить перевірку персональних даних на підставі електронного обміну з Державною податковою службою, Пенсійним фондом України та з державними реєстрами, зокрема, Реєстром речових прав на нерухоме майно, Державним реєстром актів цивільного стану громадян.
✍️ Проте, є випадки, коли на запити департаменту надходить інформація про невідповідність персональних даних заявників, а саме в реєстраційному номері облікової картки платника податків, яка міститься в Державному реєстрі фізичних осіб чи в паспортних даних.
🔹 ️Невідповідність даних виникає в разі зміни заявниками прізвища, заміни чи отримання нового паспорта, отримання чи відмови від реєстраційного номеру облікової картки платника податків та ін.
☝️ Уточнення персональних даних із отримувачами допомог впливає на вчасність їх виплати. Тому, щоб запобігти цьому, необхідно правильно заповнювати документи на призначення соціальних допомог та повідомляти про зміни в персональних даних.