За новим зразком із січня 2024 року приймаються повідомлення про розміщення внутрішньо переміщених осіб. А з 1 лютого 2024 за новим зразком будуть прийматися і заяви черкасців, що розмістили ВПО, про отримання компенсації витрат за січень 2024 року в лютому. Крім того, не всі будуть отримувати і компенсацію за прихисток.

 Відповідні зміни внесені Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1413. Урядовий документ визначає коло осіб, за прихисток яких не виплачується компенсація. Це особи, з якими власники (орендарі, особи, які прийняли спадщину) пов’язані родинними відносинами, споріднення яких засноване на шлюбі та кровній спорідненості (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, зокрема повнолітні).

 Тепер виконавчий орган сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі їх створення) ради, місцева держадміністрація, відповідна військова адміністрація має право запитувати та отримувати від особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, свідоцтва про народження, про державну реєстрацію шлюбу або про розірвання шлюбу.

 Заступниця директора департаменту – начальниця управління у справах ветеранів війни та надання соціальних гарантій Валентина Литвинович пояснює:

 «Уповноважені особи цих органів мають право проводити перевірку достовірності наведених у повідомленні чи заяві відомостей. Зокрема,  відвідуючи  місця розміщення внутрішньо переміщених осіб з метою перевірки факту розміщення таких осіб, ідентифікації осіб з пред’явленням:

* паспорта громадянина України,

*свідоцтва про народження малолітньої дитини,

*посвідки на постійне проживання (електронне відображення інформації, що міститься у таких документах),

*довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи чи електронної довідки, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік такої особи,

*перевірки факту безоплатного розміщення таких осіб,

*кількості розміщених осіб та умов їх проживання».

 Також зазнали змін додатки до Порядку.

Так, із січня 2024 року повідомлення про розміщення внутрішньо переміщених осіб приймаються за новим зразком. Про це – у додатку 1 «Повідомлення про безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні».

За новим зразком будуть прийматися з 1 лютого 2024 заяви осіб, котрі розмістили ВПО, про отримання компенсації витрат за січень 2024 року в лютому. Про це йдеться у додатку 2 до Документу «Заява особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, про отримання компенсації витрат».

Зазначимо, що ці зміни внесені Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1413 до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 № 333 http://surl.li/pbrcg . Зміни до постанови набрали чинності 30 грудня 2023 року.

 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ про безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні


ЗАЯВА особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, про отримання компенсації витрат