👉 31 грудня 2023 року припинилися виплати щомісячної компенсації непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку. Таке рішення було прийнято постановою КМУ від 06.10.2021 № 1040.
✍️ Водночас одержувачі такої компенсації мають право звернутися, щоб оформити іншу державну підтримку – компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Для цього необхідно подати пакет документів.
💬 "Зазначимо, що компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають та пов’язані спільним побутом", - пояснює заступниця директора департаменту соціальної політики - начальниця управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Катерина Бінусова.
📊 Розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги.
Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця.
🔸️Фізична особа, яка надає соціальні послуги, отримує тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.
 
 
На зображенні може бути: 1 особа