У квітні 2024 року:

*зростає мінімальна заробітна плата, і відповідно – виплати за лікарняними, жінкам у зв’язку з вагітністю й пологами та частини пенсій;

* підвищується мінімальна пенсія і перерахують пенсії працюючим пенсіонерам;

* збільшать перелік категорій ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання і продовжать термін подання заяв на призначення виплат;

*запроваджується нова допомога «Дитина не одна»;

*збільшують розмір соцдопомоги дітям загиблих захисників-добровольців;

* можна отримати допомогу від ВПП ООН і зареєструватися на виплати від УВКБ ООН.

 Підвищення мінімальної зарплати

Із 1 квітня мінімальна зарплата зросте до 8 тис. грн/міс. На руки працівники отримуватимуть меншу суму через податки – 6 440 грн. Мінімальна оплата за годину роботи становитиме 48 грн.

 Також зазначимо, що збільшення мінімальної зарплати у квітні поточного року автоматично призведе до зростання виплат за лікарняним, жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами та частини пенсій. Йдеться про виплати, що отримують пенсіонери віком від 65 років та які мають достатню кількість стажу. 

 У кого зросте пенсія після підвищення мінімальної зарплати

З 1 квітня підвищують мінімальну пенсію для 65-річних непрацюючих пенсіонерів зі стажем 30/35 років (відповідно для жінок і чоловіків). Тепер мінімальна пенсія становитиме 3200 грн (це 40% від мінімальної зарплати).

Що стосується пенсіонерів, які працюють, то на них з 1 квітня чекає перерахунок пенсії. Він буде автоматичним і з урахуванням оновленого страхового стажу. Ці виплати після перерахунку будуть індивідуальними для кожного.

 Виплати ВПО

З 1 березня 2024 року виплата допомоги на проживання для ВПО була продовжена ще на шість місяців для окремих категорій ВПО, які отримували її вже протягом одного-двох років (щонайменше вісім місяців). Тож у квітні переселенці й надалі матимуть змогу отримувати допомогу від держави.

Першочергово виплати були продовжені для людей, які не мають можливості працювати, доглядають дітей або важко хворих чи осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи (детальніше – за посиланням).

Додатково уряд прийняв розроблену Мінсоцполітики постанову й уточнив перелік тих ВПО, які матимуть право на отримання виплат з квітня протягом ще шести місяців:

  • особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність (та родини, в яких такі особи проживають);
  • діти, які влаштовані в сім'ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім'ю родичів, знайомих, прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу;
  • якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім'ї менш як 9444 грн:
  • особи, які доглядають за дитиною до трьох років або дитиною, яка потребує догляду, до шести років;
  • сім'ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • особи які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
  • студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років;
  • особи з інвалідністю III групи;
  • сім'ї пенсіонерів
  • особи, старші за 55 років.

Також продовжено період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО до 30 квітня 2024 року. При цьому навіть ті, хто подадуть заяви у квітні, отримають кошти із врахуванням березня.

Нагадаємо, допомога для громадян, які проживають в Україні й мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн;
  • для інших осіб – 2 тис. грн.

Отримувати гроші можна 15-го та 28-го числа кожного місяця.

 У квітні запроваджується нова допомога «Дитина не одна»

Це допомога на дітей, які залишились без батьківського піклування, але не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім'ю родичів, знайомих, прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу.

 Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови і догляд.

Для набуття такого статусу потрібно до 6 місяців — на цей період і призначатиметься допомога.

У яких випадках можна отримати виплату?

 Якщо батьки або один з батьків дитини:

*помер або загинув (а інший не виконує своїх обов’язків);

*перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;

* у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;

* у полоні держави-агресора;

*позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором;

 Детальніше про розміри виплат і умови призначення інформує Мінсоцполітики https://www.msp.gov.ua/news/23610.html

  

Соцвиплати для дітей загиблих захисників України

Згідно зі внесеними змінами до постанови КМУ від 03.08.2020 N 674 Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб, дітям захисників, які не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад і які загинули, померли від поранень або пропали безвісти під час воєнних дій, виділять регулярну адресну допомогу.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 10−1 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту діти від 1 до 15 років залежно від віку зможуть отримувати:

  • не менше ніж 7800 грн— на одну дитину;
  • не менше ніж 6100 грн— на кожну дитину, якщо в сім'ї двоє або більше дітей.

  

Доплати від ВПП ООН у квітні

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2024р. № 110

http://surl.li/qeras  Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП ООН) розширила програму додаткової грошової допомоги. Виплати у квітні отримуватимуть:

  • діти з інвалідністю;
  • люди з інвалідністю з дитинства.

 Отримувати допомогу від ВПП ООН зможуть люди з названих категорій, хто:

  • не отримує допомогу від інших міжнародних організацій;
  • не отримує виплати як внутрішньо переміщена особа (за винятком тих, хто мешкає на територіях активних або можливих бойових дій, які визначені Міністерством реінтеграції)
  • отримує менше 3250 грнсоціальних виплат від держави.

Виплата від ВПП ООН — це різниця між 3250 грн і сумою соціальної допомоги, яку людина вже отримує від держави. Цей платіж не може становити менше, ніж 100 грн. Допомогу виплачуватимуть протягом трьох місяців.

 Допомога українцям, які підпадають під критерії програми, нараховується безпосередньо на банківські рахунки або ж доставляється Укрпоштою (у разі, якщо банківського рахунку немає або людина вже отримує соціальну виплату таким чином).

 Докладніше про цю програму, реєстрацію та виплати читайте на сайті https://ukr.reg.scope.wfp.org/ukr/faq

 Подати заявку також можна за посиланням: https://ukr.reg.scope.wfp.org/ukr/code 

 Додатково реєструватися в ВПП ООН чи Міністерстві соціальної політики не потрібно.

 Крім цього, у квітні українці матимуть змогу зареєструватися на виплати від Благодійного фонду Карітас та від УВКБ ООН в різних регіонах України.

 Про доступні програми допомоги Благодійного фонду Карітас можете дізнатися за номером гарячої лінії 0800336734.

 Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) проводить збір даних для надання грошової допомоги, людям, які постраждали внаслідок воєнних дій з метою допомогти їм задовольнити свої нагальні потреби.

Хто і як може зареєструватися на виплату від УВКБ ООН і при цьому не стати жертвою шахраїв – читайте на сайті Агентства http://surl.li/byyrw