Нагадуємо, що внутрішньо переміщені особи несуть відповідальність за достовірність персональних даних, які вони подають в органи соціального захисту та зобов’язані вчасно інформувати про зміну місця проживання.  

 

Згідно з чинним законодавством право на отримання допомоги на проживання мають особи, які після 24 лютого 2022 року перемістилися з тимчасово окупованої російською федерацією території України, а також з території адміністративно-територіальних одиниць, де проводяться бойові дії та що визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць http://surl.li/sxrbq (даний перелік постійно оновлюється).

 

 

У свою чергу, внутрішньо переміщена особа зобов’язана:

– повідомити про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання;

– у разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення не пізніш як за 3 дні до дня від’їзду;

·         – у разі виявлення подання завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки про взяття на облік відшкодувати фактичні витрати, понесені за рахунок державного та місцевих бюджетів у результаті реалізації прав, передбачених законодавством. Законом України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" http://surl.li/bkhnf

 

 

З урахуванням статті 1215 Цивільного кодексу України соціальні виплати, отримані через недобросовісність з боку їх отримувача, підлягають поверненню.

 

Наголошуємо, що внутрішньо переміщеним особам, які повертаються до свого основного місця проживання, такі виплати будуть припинені.

 

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ!!! 

 

Починаючи з 1.08.2023 р. проводиться перевірка фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб територіальними органами Національної соціальної служби. Якщо отримувач протягом 30 календарних днів після проведення перевірки не прибув до органу соціального захисту населення, орган соціального захисту населення приймає рішення про тимчасове припинення надання допомоги з наступного місяця.

 

Уповноважена особа зобов’язана протягом 14 календарних днів після виникнення змін, які впливають на визначення права на отримання допомоги, поінформувати про це засобами поштового/електронного зв’язку (за технічної можливості з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису) орган соціального захисту населення, уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центр надання адміністративних послуг.

 

 

​