Кому треба звернутися за субсидією до початку опалювальної сезону?
Куди звернутися за перепризначенням житлової субсидії?
Який перелік документів?
У який спосіб їх можна подати?

Пояснює заступниця директора департаменту соціальної політики – начальник управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Катерина Бінусова.

🙌 Більшість домогосподарств, що отримували субсидію в опалювальний період, продовжить отримувати їх і в неопалювальний (з 1 травня до 30 вересня).

Призначення відбудеться автоматично, за умови, що у людини не змінився майновий стан, склад родини чи місце проживання, адже саме ці чинники впливають на розміри нарахувань.

Тому, якщо такі зміни відбулися, зверніться до громадської приймальні департаменту соціальної політики або відділення Пенсійного фонду України особисто і подайте:
→ заяву про призначення та надання житлової субсидії,
→ декларацію про доходи й витрати осіб, які звернулися за призначенням допомоги.
→ і за потреби – копії офіційних документів, що засвідчують особливі обставини (наприклад, довідку ВПО, договір оренди житла тощо).

За особистим зверненням житлова субсидія призначається родинам, якщо:
→ у складі домогосподарства є ВПО, які отримують житлову субсидію за місцем свого тимчасового перебування;
→ у них є члени домогосподарства, які орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
→ кількість людей, що фактично проживають у домогосподарстві, менша (більша), ніж кількість зареєстрованих за цією адресою;
→ у складі домогосподарства є люди, у яких доходи менші за розмір мінімальної заробітної плати та/або які не сплачують ЄСВ;
→ домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Зазначимо, що субсидію можна отримувати як в опалювальний, так і в неопалювальний період.

Для більшості отримувачів призначення житлової субсидії відбувається автоматично на підставі наявної у Пенсійному фонді України (ПФУ) інформації. Проте, якщо у вас змінилися життєві обставини, майновий стан або склад родини, необхідно подати до ПФУ відповідні документи.

🔎 Зробити це можна кількома способами:
→ Звернутися до ПФУ онлайн: через вебпортал електронних послуг (portal.pfu.gov.ua), мобільний додаток ПФУ або через Портал Дія.
→ Звернутися особисто до будь-якого сервісного центру ПФУ незалежно від місця реєстрації.
→ Звернутися до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальної громади та посадових осіб центру надання адміністративних послуг.
→ Надіслати документи до ПФУ поштою.

Звернутися до ПФУ також можуть люди, які ніколи не отримували житлову субсидію, але наразі перебувають в складних життєвих обставинах.

🔎 Є два варіанти звернення:
→ повний пакет документів: заява + декларація
→ спрощена заява.

Спрощена заява доступна кожному. В ній зазначається мінімальний набір даних, а всю іншу інформацію для встановлення права та розрахунку розміру субсидії ПФУ збирає самостійно з офіційних джерел інформації.

Однак у випадку, коли ви претендуєте на субсидію як виняток, то особливо складні обставини вашого життя мають підтверджувати документи. Тоді рекомендуємо звертатися до ПФУ, долучаючи до заяви копії необхідних документів, які можуть бути недоступні ПФУ, зокрема, з огляду на банківську чи медичну таємницю.

Нагадаємо, що від 1 грудня 2022 року звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності. Тобто, подавати заяви можна у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання громадян.

Втім, для зручності жителів міста у громадській приймальні департаменту соціальної політики також приймають документи для оформлення субсидії. Після опрацювання їх передають у відділення Пенсійного фонду України.
Обов’язковий попередній запис на прийом за телефонами громадської приймальні   ..................

Зазначимо,  що новий порядок передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 № 1041 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України”   http://surl.li/syemi