«Часто люди сприймають нас як останню надію…».

Так говорять про свою роботу фахівці/чині мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, які функціонують в Черкасах. Хоча цей сервіс працює в місті не один рік, все ж не всі жителі та жительки громади обізнані з специфікою його діяльності. Тож даємо відповіді на популярні питання щодо функціонування мобільних бригад.

 

  1. Що таке Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги?

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги – це команда фахівців/чинь, яка надає екстренну та планову соціально-психологічну допомогу та може виїхати на виклики до найбільш важкодоступних місць і громаді. 

 

  1. Які фахівці/чині працюють в Мобільній бригаді соціально-психологічної допомоги?

Мобільна бригада складається з психолог/ині, соціального/ї працівника/ці, а також водія/ки з автомобілем. 

 

  1. Хто може звернутись за допомогою до Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги?

Мобільна бригада працює в межах певної громади та надає допомогу як її мешканкам/цям, так і внутрішньо переміщеним особам, що перебувають на їх території. Тому будь-хто, хто проживає в межах Черкаської громади може звернутись до мобільної бригади за консультацією.

Основний фокус діяльності мобільної бригади – це постраждалі особи від домашнього та гендерно-зумовленого насильства та їхнє найближче оточення. 

Також до Мобільної бригади можуть звернутися небайдужі громадяни, які хочуть повідомити про ситуацію насильства, яка стосується конкретної особи, якщо ця особа не може сама повідомити про проблеми (напр. діти та ін.).

 

  1. Які послуги надає Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги?

Звернувшись до мобільної бригади, ви можете отримати наступні послуги:

  • консультація психолога/ині;
  • оперативне втручання у кризових випадках домашнього чи гендерно зумовленого насильства;
  • допомога з викликом екстрених служб за потреби (поліція, швидка тощо);
  • підтримка з вибором послуг допомоги для подолання наслідків насильства (медичні, юридичні та інші послуги);
  • перенаправлення до спеціалізованих служб підтримки постраждалих (притулки, кризові кімнати, денні центри тощо);
  • консультації про права постраждалих та можливості отримання допомоги.

Також фахівці та фахівчині мобільних бригад проводять просвітницьку роботу в закладах освіти: школах, закладах (професійної) професійно-технічної освіти, університетах. Розповідають про гендерну рівність у стосунках, зміну соціальних норм, які толерують насильство в суспільстві. Адже досі в багатьох людей є уявлення, нібито жінка має підкорятися чоловіку у багатьох питаннях, що саме вона має терпіти насильство аби зберегти сім’ю/стосунки – такі та інші соціальні норми  дуже ускладнюють ситуацію виходу із кола насильства. Також фахівці та фахівчині під час просвітницької роботи надають інформацію про «контакти допомоги» для постраждалих.

 

 

  1. Яким чином фахівці/чині Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги виявляють постраждалих осіб від насильства?

Загалом, мобільна бригада виявляє постраждалих через особисті звернення самих постраждалих або осіб з їхнього найближчого точення. Також під час проведення профілактичної роботи в громаді учасники/ці просвітницьких заходів можуть усвідомити, що зіштовхнулись з нсильством у своїх стосунках та звернутись за консультацією. В таких випадках важливою умовою є присутність психолога/ині мобільної бригади, який/яка мають оперативно надати людині фахову допомогу.

Зверення до мобільної пригади надходіть через повідомленн партнерів (поліції, служби у справах дітей та ін.).

 

  1. Як довго в місті функціонує Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства?

Вже 5 років, як муніципальна мобільна бригада соціально-психологічної допомоги діє в Черкасах на базі Черкаського міського центру соціальних служб.

З 2022 року, у зв’язку з повномасштабним вторгненням,  в місті також функціонує мобільна бригада, яка діє за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення. Торік завдяки співпраці з фондом місто отримало сучасне інклюзивне авто для роботи мобільної бригади. 

З кожним роком фахівці/чині мобільних бригад спостерігають тенденцію щодо збільшення звернень з питань домашнього насильства. Зокрема, за 2023 рік до мобільних бригад надійшло 138 звернень, а за 2024 рік вже отримано та опрацьовано 82 звернення (станом на 29.04.2024 р.). Така ситуація, на думку фахівців/чинь, зумовлена зумовлена різними факторами: по-перше, складним психо-емоційним станом людей, які змушені жити в умовах війни протягом тривалого часу, по-друге, активною просвітницькою роботою серед населення, в рамках якої людей закликають активніше звертатись за допомогою в ситуації насильства. Також, на жаль, в багатьох стосунках насильство сприймається як «норма» або «традиція» взаємодії партнерів, а тому замовчується або знецінюється.

 

  1. В чому перевага Мобільних бригад соціально-психологічної допомоги?

Основна перевага такої бригади полягає у її мобільності. Команда швидко й ефективно реагує на запит постраждалої особи, що дає можливість вчасно виявити випадок насильства, надати соціально-психологічну допомогу тим, хто її потребує, і скерувати до інших служб за необхідності.

Зокрема, команда мобільної бригади надає соціально-психологічної допомогу за місцем перебування постраждалої особи, що значно підвищує доступність їхніх послуг. В кризових ситуаціях команда мобільної бригади зобов'язана відреагувати на випадок насильства протягом 1-ї доби з моменту отримання звернення. Команди мобільних бригад надають послуги на безоплатній основі.

 

  1. Що думають клієнти про діяльність Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги?

Черкащанка Ірина (ім'я людини змінено з етичних міркувань та відповідно принципу конфіденційності) зі сльозами розповідає історію своєї родини і зазначає:

«Якби не Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги та Центр соціальних служб, я взагалі не знаю, що було би з моєю донькою й онуком, – говорить. – Співмешканець доньки чинив над нею (донькою) насильство, причому навіть коли та була вагітна: не давав їсти і спати, замикав на ключ, відібрав мобільний телефон, аби вона не могла подзвонити. Коли хворіла – не надавав медичної допомоги, нас до неї не пускав. Якось напав і почав душити, і донька у відчаї просто вистрибнула з вікна 4 поверху. Наприкінці вагітності вона втратила 5(!) кг у вазі. Після народження дитини стало ще гірше. Ми не могли знайти управу на цього чоловіка. Аж моїй мамі хтось підказав, що треба звернутися до мобільної бригади. Просто дивом ми зуміли забрати доньку і онука з квартири кривдника. З донькою працювала психологиня мобільної бригади, фахівці центру сприяли співпраці з дитячою ювенальною поліцією. Вони підказували, що робити мені та моїй доньці. Допомогли розмістити доньку з онуком у кризовому центрі для жінок «Мережка», де вона пробула близько 2-х місяців. Я в захваті від усіх цих фахівців. Треба, аби люди більше знали про таку організацію і зверталися. Тут дійсно допомагають у найскрутніших ситуаціях». 

 

  1. Як фахівці Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги оцінюють свою роботу?

«Наша перевага – швидкість, оперативність, професіоналізм. Такі бригади ефективні, оскільки можуть приїхати і надати послуги вдома. Розповісти людині про її права, юридичні нюанси, дати адреси служб, куди можна звернутися, – говорить директорка центру соціальних служб, координаторка мобільної бригади Людмила Савранська. – Приїхати просять самі постраждалі, або викликають їхні сусіди, родичі, друзі. Їдучи на виклик, ми намагаємося бути максимально зосереджені й триматися єдиною командою. Бо ніколи не знаємо, в яку ситуацію можемо потрапити, адже є люди доброзичливі, а є й, навпаки, агресивні. Наша робота динамічна і непроста. Адже за кожним викликом стоїть своя родинна драма чи й трагедія».

«Часто постраждалі самі не розуміють серйозність ситуації, в якій опинилися. А мобільна бригада за спеціальними індикаторами допомагає розібратися, де є сімейний конфлікт, а де домашнє насильство, наскільки ситуація критична, і де шукати допомоги постраждалій, – говорить Марина Матвійчук, психологиня мобільної бригади  – Який би соціальний статус і умови не мала людина – з насильством може зіткнутися кожен та кожна. Проте, не всі люди бажають афішувати свої проблеми в сім’ї та викликати поліцію. Тому нашу бригаду часто сприймають як тих, хто може підтримати. Ми прагнемо розрадити людей, запропонувати підтримку у процесі зміни своєї життєвої ситуації».

 

  1. Як звернутись до Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги

 

Звернутись за підтримкою можна зателефонувавши на  номер +3 8 (050) 527-44-36. Консультації телефоном доступні щодня з 9:00 до 21:00.

Безпосередній виїзд мобільних бригад погоджується індивідуально: працівники служби складуть для вас зручний графік. 

 

Отже, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги є важливим суб'єктом надання допомоги постраждалим у ситуації насильства в нашому місті. 

 

Зазначимо, що мобільна бригада працює за підтримки Фонду Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, у координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України., за імплементації ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Послуги мобільної бригади надаються завдяки фінансовій підтримці урядів США (Бюро гуманітарної допомоги USAID - US Agency for International Development), Канади, Норвегії, Швеції, Великої Британії, Фінляндії, Данії та Гуманітарного Фонду для України (UHF).