Для надання додаткових соціальних гарантій жителям м. Черкаси виконавчий комітет затвердив  порядок надання пільг на придбання ліків громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до порядку, пільгою на придбання ліків за рецептами лікарів є безоплатне (за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади) одноразове щорічне забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, лікарськими засобами за пільговими рецептами при проходженні ними стаціонарного лікування.

Право на отримання пільги мають учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи, віднесені до 1, 2 та 3 категорій, виключно за умови проходження стаціонарного лікування у терапевтичному відділенні для лікування хворих, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС КНП «Перша Черкаська міська лікарня» Черкаської міської ради.

Відпуск ліків здійснюється Черкаським обласним комунальним підприємством «Фармація» з подальшим відшкодуванням витрат з бюджету Черкаської міської територіальної громади.

Зазначимо, що надання такої пільги здійснюється в межах міської соціальної програми «Турбота» на 2024-2028 роки. Рішенням Черкаської міської ради від 28.09.2023 № 47-34.

Попереднє рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 16.01.2018 № 38 «Про затвердження порядку надання пільг на придбання ліків громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визнали таким, що втратило чинність.

 

​Порядок

надання пільг на придбання ліків громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

 

1.1. Цей порядок визначає механізм надання пільг на придбання ліків за рецептами лікарів жителям міста, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі – порядок).

1.2. Пільгою на придбання ліків за рецептами лікарів (далі – пільга) є безоплатне (за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади) одноразове щорічне забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, лікарськими засобами за пільговими рецептами при проходженні ними стаціонарного лікування.

1.3. Право на отримання пільги мають жителі м. Черкаси - учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи, віднесені до 1, 2 та 3 категорій (далі – отримувачі пільги), виключно за умови проходження стаціонарного лікування у терапевтичному відділенні для лікування хворих, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС КНП «Перша Черкаська міська лікарня».

         1.4. Послуга із забезпечення лікарськими засобами надається Черкаським обласним комунальним підприємством «Фармація» (далі - підприємство-надавач послуги) з подальшим відшкодуванням за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади.

         1.5. Документами, що підтверджують право на отримання пільги, є:

- пільговий рецепт, виписаний медичними працівниками КНП «Перша Черкаська міська лікарня», які мають право виписувати рецепти і є відповідальними за призначення хворому ліків. Лікарський засіб має бути виписаний на затвердженому Міністерством охорони здоров’я України рецептурному бланку або в електронному рецепті та відповідати Правилам виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення;

- оригінал пільгового посвідчення отримувача пільги.

1.6. Під час користування пільгою вперше її отримувач пред’являє оригінал та надає копію пільгового посвідчення; при кожному наступному отриманні пільги – пред’являє оригінал документу. 

Копія пільгового посвідчення зберігається у підприємства-надавача послуги і є підставою для надання пільг у наступному періоді.

1.7. Головним розпорядником коштів, передбачених у бюджеті Черкаської міської територіальної громади для надання пільг, є департамент соціальної політики Черкаської міської ради (далі – департамент), який в межах затвердженого обсягу бюджетного фінансування відшкодовує витрати на відпуск ліків за пільговими рецептами підприємству-надавачу послуги, здійснює контроль за дотримання цього порядку.

 

2. Відшкодування витрат за надані пільги на придбання ліків за рецептами лікарів жителям міста, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

 

         2.1. Відшкодування вартості лікарських засобів  підприємству-надавачу послуги здійснюється за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади в межах затверджених кошторисних призначень  відповідно до умов договору, укладеного між департаментом та підприємством-надавачем послуги.

2.2. Підставою для відшкодування вартості лікарських засобів, відпущених підприємством-надавачем послуги, є подані до департаменту розрахункові документи:

- зведений реєстр осіб, які скористалися пільгою за звітний період;

- зведений реєстр лікарів, які виписували рецепти;

- розрахунок видатків на відшкодування.

Розрахункові документи підписуються керівником та головним бухгалтером підприємства-надавача послуги та подаються до департаменту до 3 числа місяця, наступного за звітним у електронній формі та до 5 числа місяця, наступного за звітним, на паперових носіях.

2.3. Керівник підприємства-надавача послуги несе персональну відповідальність за своєчасність подання розрахункових документів до департаменту та правильність відомостей, зазначених у цих документах.

2.4. У разі встановлення контролюючими органами факту незаконного одержання коштів підприємством-надавачем послуги, останній повертає їх на рахунок департаменту у місячний термін.